Procurement And Supply of Raw Ingredients For Pelus Fish (Anguilla Marmorata) at The Aik Nelengau Typical Eating Point In South Bengkulu District

  • Gion Gioneri Nurram Universitas Dehasen Bengkulu
  • Herri Fariadi Universitas Dehasen Bengkulu
  • Ana Nurmalia Universitas Dehasen Bengkulu
Keywords: Pelus Fish, Raw material, Procurement, Supply

Abstract

Purpose: This study aims to analyze procurement, inventory levels, economic order quantity (EOQ), and factors influencing the stock of pelus fish (Anguilla marmorata) at Pondok Makan Khas Aik Nelengau, Seginim District, South Bengkulu Regency. Methodology: The research employs a quantitative descriptive method with multiple linear regression analysis. Results: Procurement is sourced from markets and subscriptions, with a volume of 20–30 kg/month and a price range of IDR 80,000–100,000/kg. The average inventory level scored 27.58 (high category). EOQ was 34.8 kg/month. Influencing factors include price (X1), raw material availability (X2), consumer preference (X3), demand for gulai (X4), and weather (X5), while distance (X6) was insignificant. Finding and Novelty: The study identifies EOQ and specific factors affecting pelus fish inventory. Originality: Offers insights into inventory management based on local raw materials. Conclusions: Optimizing pelus fish inventory management requires focusing on price, availability, and market demand. Type of Paper: Empirical Research Paper

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aida, Tasya Fahira. (2021). Analisis Persediaan Bahan Baku Makanan dengan Metode Eoq (Studi Kasus Restoran All You Can Eat Gyu-Kaku). Skripsi Universitas prof. Dr. Moestopo (Beragama) Jakarta

Banda, Yosef Moan. (2020). Pengaruh Harga dan Permintaan terhadap Persediaan Air Bersih Depot Tri Santa bagi Masyarakat dalam Kota Ende. Skripsi Universitas Flores.

Bella, Aprilia. (2022). Pengendalian Persediaan Bahan Baku dengan Metode Economic Order Quantity (EOQ) Multi Item pada Rumah Makan. Jurnal Manajemen Teknologi dan Teknik Industri. Vol. 4No. 02

Dinas Kelautan dan Perikanan (2021). Mengenal Ikan Sidat https://dkp.kulonprogokab.go.id/detil/217/mengenal-ikan-sidat. Diakses, 4 Januari 2024

Fauzi, Achmad. (2023). Pengaruh Permintaan dan Penawaran terhadap Kebutuhan Pokok di Pasar. Jurnal JEKMA, Vol 2, No , Hal 29 – 39

Fitriyah, S. (2018). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Kedelai pada Pabrik Tahu Makassar Usaha Bapak Miswan. Journal of Materials Processing Technology (Vol. 372, Issue 2).

Gorbi,Taroreh. (2016). Analisis Persediaan Bahan Baku di Rumah Makan Sabuah Oki Sario – Manado. Jurnal Berkala Ilmiah Efisiensi. Vol 16 No. 04.

Harsana, Minta, Triwidayati, Maria. (2017). Potensi Makanan Tradisional Sebagai Daya Tarik Wisata Kuliner di d.i. Yogyakarta. Jurnal Universitas Negeri Yogyakarta.

Hakim, A. A., Kamal, M. M., Butet, N. A., & Affandi, R. (2016). Komposisi Spesies Ikan Sidat (Anguilla spp.) di Delapan Sungai yang Bermuara ke Teluk Palabuhanratu, Sukabumi, Indonesia. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis, 7(2), 573–586.

Hidayat, Rahmat. (2024). Pengaruh Harga, Selera Konsumen, dan Lokasi terhadap Daya Beli Konsumen pada Malaya Mart Kecamatan Bangkinang Kota Menurut Ekonomi Syariah. Skripsi Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau

I Wayan, Artawan. (2015). Analisis Ketepatan Waktu dalam Pemesanan Bahan Baku Dengan Metode Re Order Point (Rop) pada Rumah Makan Janggar Ulam di Kecamatan Ubud. Universitas Pendidikan Ganesha Singaraja. Vol ; 5 No 1.

Kharismawanti, Inkatama. (2019). Analisis Ketersediaan Bahan Baku dan Nilai Tambah Produk Manisan pada Agroindustri “Rezeki Moro” di Desa Pesucen Kecamatan Kalipuro Kabupaten Banyuwangi. Jurnal SEPA : Vol. 15 No.2 Februari 2019 : 180 – 191.

Lupitasari, Anggraeni. (2014). Pengaruh Biaya Distribusi terhadap Volume Penjualan pada PT. Salama Nusantara, Kulon Progo. Universitas Negeri Yogyakarta.

Mariono, Arius. (2020). Strategi Pemasaran Pondok Makan Ayiak Nelengau di Bengkulu Selatan.(Skripsi) Universitas Dehasen Bengkulu.

Ma’Arif. (2016). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Persediaan Bahan Baku Karet pada PT. P&P Bangkinang. Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau Pekanbaru

Maulana, Riski. (2018). Pengaruh Harga, Jarak, dan Biaya Pengangkutan Terhadap Volume Persediaan Buah Sawit di Kabupaten Nagan Raya. Skripsi Universitas Syah Kuala.

Muhammadas. (2016). Pengaruh Pelayanan Prima dan Eksperiental Marketing Terhadap Loyalitas ( Studi Kasus pada Warung Mumunggang). Skripsi Universitas Komputer Indonesia (UNIKOM) Bandung Jawa Barat.

Nur Fadillah Amin. (2023). Konsep Umum Populasi dan Sampel Dalam Penelitian. Universitas Muhammadiyah Makasar. Jurnal Kajian Islam Kontemporer, (Vol 14, No 1)

Permata, P. T., & Berdikari, S. (n.d.) (2019).Sistem Pengadaan Bahan Baku Usaha Rumah Makan , Universitas Bina Sarana Informatika. 1–6.

Pedoman bengkulu.com (2017). Aik nelengau, Paduan Kelezatan Kuliner dan Keindahan Alam Bumi Sekundang. https://www.pedomanbengkulu.com/2017/05/aik-nelengau-paduan-kelezatan-kuliner.html?m=1. Diakses, 5 Desember 2023

Prawirosentoso. (2009). Peranan Economyc Order Quantity Dalam Peningkatan Efesiensi Pengelolaan Persediaan pada PT. Martina Berto Tbk. Jurnal STEI Ekonomi, Vol 26, No 02

Putri, Evi Ayu dkk. (2023). Pengaruh Ketersediaan Bahan Baku, Produktivitas, dan Harga Jual Terhadap Pendapatan Pengusaha Industri Batu Menurut Perspektif Ekonomi Islam. Jurnal Ekonomi, Manajemen, dan Akuntansi (JEMSI), Vol 9, 5 Oktober Tahun 2023, Hal 1761 – 1771.

Putri, F. A. (2021). Analisi Pengadaan Bahan Baku dan Keuntungan Agroindustri Tahu Sms di Kota Bandar Lampung. Universitas Lampung.

Ratnawati. (2021). Pengaruh Ketersediaan Bahan Baku Terhadap Tingkat Persediaan Bahan baku Pada Usaha Genteng di Desa Gedung Rejo OKU Timur. STKIP Nurul Huda.

Roza, Yanti Mulia, Geofakta Razali, Endang Fatmawati, Syamsudin, Guntur Arie Wibowo. (2023). Identitas Budaya dan Sosial pada Makanan Khas Daerah: Tinjauan Terhadap Perilaku Konsumsi Masyarakat Muslim Pada Bulan Ramadan di Indonesia. Jurnal Ilmiah Manajemen, Vol. 4 No. 1, 2023

Savira Adelia, Kusnadi. (2022). Pengadaan Bahan Baku Agroindustri Kopi Bubuk di Kecamatan Kemiling Kota Bandar Lampung. Jurnal Ilmiah Mahasiswa AGROINFO GALUH Volume 9, Nomor 3.

Sisela, Nawang Putri Sendang. (2015). Pengaruh Biaya Bahan Baku dan Biaya Tenaga Kerja Terhadap Hasil Produksi di Sentra Industri Tenun Atbm Desa Pakumbulan Kecamatan Buaran Kabupaten Pekalongan. Universitas Negeri Semarang.

Theodoridis, T. (2018). Pengaruh Harga, Lokasi dan Produk Terhadap Keputusan Pembelian Konsumen pada Rumah Makan Ampera Lintau di Siak Sri Indrapura. Artikel Jurnal

Wahyuni, Sri. (2019). Analisis Faktor faktor yang Mempengaruhi Persediaan Bahan Baku pada Dewan Kerajinan Nasional Daerah Provinsi Riau. Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau Pekanbaru.

Wijaya, Mochammad Satrya. (2018). Pengaruh Selera Konsumen, Permintaan barang, Distribusi, dan Resiko Perjalanan Terhadap Harga Cabai di Pasar Induk Jakabaring Palembang. Universitas Islam Negeri Raden Fatah Palembang.

Widharto, Bayu Yri. (2020). Pengaruh Harga dan Pemakaian Persediaan Bahan Baku Terhadap Volume Produksi pada PT. Kelola Mina Laut di Gresik. Universitas Muhammadiyah Gresik.

Published
2024-12-28
How to Cite
Nurram, G., Fariadi, H., & Nurmalia, A. (2024). Procurement And Supply of Raw Ingredients For Pelus Fish (Anguilla Marmorata) at The Aik Nelengau Typical Eating Point In South Bengkulu District. AGRITEPA: Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pertanian, 11(2), 295-306. https://doi.org/10.37676/agritepa.v11i2.7340
Section
Article Reasearch

Most read articles by the same author(s)